Trofeeën voor harmonie

Voor een Temsese harmonie maakte ik deze trofeeën.

Werk uit Boleslawiec - Polen

Cursus Stempelen met pigment olv Leo Van der heyden Aanvangsdatum : 20/02/2016 Stempelen met pigment Workshop door keramist Leo Van der heyden Deze workshop ligt volledig in de lijn van het vaatwerk van Boleslawiec, een stadje in het zuidwesten van Polen. In 2014 en 2015 bezocht de lesgever een van de ateliers en ging er zelf aan de slag. Op deze link van youtube kan je zien hoe men te werk gaat: https://www.youtube.com/watch?v=1lWHFAIqu20 De lesgever uit Temse geeft zelf eerst de nodige demonstraties en theoretisch uitleg bij de gebruikte materialen.

DSC00660 PS.jpg

Voor een onderwijzer uit Aalst maak ik een duifje dat in een drukmal zal vermenigvuldigd worden voor de kinderen van zijn klas.

DSC00646.jpg detail PS
DSC00648 PS.jpg
DSC00630 PS.jpg

Voor vrienden maak ik een theepot, meegebracht uit het Oosten,na. Alle maten worden genomen en er wordt 8 % bijgerekend voor de krimp bij het drogen en bakken. Er komt nog terra sigillata over en dan goed polijsten en bakken op 1150 °C zodat de klei dichtgesinterd is.

Den dromer

Als ontwerp voor een groter beeld heb ik een beeldje geboetseerd in lederkleurige klei. 't Is een magere figuur die dromerig naar de hemel staart.
Toch vrij rustig ontspannen maar wachtend op ... zijn pre-pensioen? Een boeiende fietstocht? Nieuwe horizonten verkennen?
Het definitieve beeld komt dan op een prachtige hoge sokkel.

the safariman in progress

Na de ruwbak op 960 °C volgde het inkleuren met ruwbakslib. De basis van deze slib is een mengeling van kaolien, witte klei, kaliveldspaat, kwarts en soda. Daar wordt dan metaaloxide aan toegevoegd.
Over de ruwbakslib komt nog een transparante glazuur die dun wordt gespoten.
De gladbrand volgt dan op 1080 °C in een elektrische oven.

DSC07516.jpg bijgewerkt.jpg

Voor een 60-jarige maak ik dit beeldhouwwerk. Het stelt een safariman voor die uit de aarde komt gekropen en naar de sterren wil. ’t Is voor een wetenschapper en wereldreiziger die van sterren en planeten houdt. De bol werd in twee delen gedraaid en gemonteerd. Dan volgt het tekenen van de continenten en het boetseren van de safariman. Na de ruwbak wordt het beeld gekleurd en transparant geglazuurd. De wereldbol komt in een ovaal van 2 m uit betonijzer en dan vastgepind in de aarde.

eerste stook gasoven

Eindelijk is de gasoven klaar geraakt. Met ongeveer 700 hoogwaardige isolatiestenen van OVB Gent en keramische platen met een zeer hoge isolatiewaarde is de downdraft gasoven nu gereed om de vuurproef te doorstaan.
De isolatie is zo groot dat bij een temperatuur van 1300°C binnenin, de binnenwand van de ijzeren kast 100 °C heeft. Alle stenen zijn gewoon gestapeld, niets gelijmd, wel geschuurd zodat ze overal juist passen.
Bij Fabricius in Ukkel hebben we de porseleinen schacht van onze thermokoppel laten vervangen en dus kon het stoken beginnen.